Genel

Sosyal Medyada Dikkat Edilmesi Gerekenler, Sosyal Medya ve İnsan Psikolojisi

Sosyal medya nasıl kullanılmalı? Sosyal medyada dikkat edilmesi gerekenler neler? İnsan psikolojisi, gün içinde her şeyden etkilenerek şekillenir. Sosyal medya ise artık 7’den 70’e gün içinde en çok vakit geçirilen bir mecra haline gelmiştir. Bu durumda insan psikolojisini de etkisi altına almayı başarmış olan sosyal medya, kontrollü şekilde kullanılmadığında zarar verici olabilir.

Yetişkin ya da çocuk ayırt etmeden, sosyal medya kullanımının sınırlandırılması kişinin günlük hayatta daha enerjik ve pozitif olmasını sağlar. Sebebi ise sosyal medya kullanımı ile hayatımızda daha fazla yer kaplayan elektronik aletlerdir. Biz her ne kadar izlediğimiz şeylerle motive olsa da telefon kullanmanın verdiği enerji ile düşüş yaşayabilirsiniz.

Sosyal Medya Günlük Kullanım Sınırı

Gün içinde zamanımızı çok almasından dolayı şikayet ettiğimiz sosyal medya, günlük kullanım sınırı olduğunda size bilgi veren ve kafanızı da dağıtmanıza yarayan bir yer haline dönüşür. Gün içinde sürekli olarak telefonun elinizde olmasının dışında, belli saatler belirleyerek o saatler arasında bakmak sizi sınırlar. Dilerseniz buna dikkat ederek günlük kullanımlarınızda kota uygulayabilirsiniz.

Sosyal Medya Ağı

Peki, sosyal medyanız ile erişim sağladığınız hesaplar neler? Siz hangi hesaplar üzerinden insanlara ulaşma imkanı buluyorsunuz? Sosyal medya kullanımı için önemli olan hususlardan biridir. İlgi alanlarınızı mı takip ediyorsanız yoksa gün içinde zaman öldürmek için mi instagramda duruyorsunuz? Bu sorunun yanıtını vererek, sosyal medyanın ağını yeniden şekillendirmeniz istenir. Sosyal medyanızda takip ettiğiniz grup ya da kişilere şekillendirip ona göre hareket edebilirsiniz.

Sosyal Medya Zorbalığı

Son dönemde en çok karşımıza çıkan terimler arasında. İnsan psikolojisini gözler önüne seren bu durum her iki tarafın psikolojisi tarafından incelenebilir. Üstelik artık yorum almak için çok ünlü olmanıza da gerek yok. Sizi sadece takip eden ünlü olmayan birinin, ünlü olmayan başka birine de istediği gibi eleştiri  – yorum yapabildiği yer sosyal medyadır. Sosyal medya zorbalığı psikolojik durumu nasıl ele alır?

İlk olarak sosyal medya zorbası üzerinden incelenebilir. Kişinin, sahte hesaplar üzerinden öc alma duygusu ile hareket ederek yorum yapması ihtimaller arasında. Bu durumda kişi hem korkarak kendisini gizler hem de bir yandan içgüdüsel olarak kendisini tutamaz. Bu noktada kişide kaybolma – kendi benliğini seçememe – bulamama sorunu yaşanmaktadır.

Sosyal medya zorbalığına maruz kalan kişiler açısından bakıldığında ise çoğu zaman üzüntü olsa da son dönemde hırs ile cezasını verme yolları aranmaktadır. Günümüzde gelişen teknoloji ile yapılan kötü yorumları kimin yaptığının bulunması kolaylaştı. Böyle olduğunda ise sosyal medya yeniden bir para kazanma merkezine döndü. Yapılan kötü yorumlar üzerinden açılan davalar ile kazanç elde edilebiliyor.

Sosyal Medya Bağımlılığı

Sosyal medyanın insan üzerindeki ilk psikolojik etkisi belki de bağımlılık yaratması. İnsanları takip etme arzusu, beni görün arzusu ile sosyal medya bağımlılığı başladı. Sosyal medyada var olan kişilerin, günlük olarak takip ettiği kişilere de bir bağımlılığa dönüştü. Her gün onları görme isteğinin yanı sıra, onların ne yaptığı merakı ortaya çıktı.

Bağımlılığın derecesi kişiden kişiye göre tartışılır. Ancak gün içinde sürekli olarak sosyal medyada yer alan, aktif olan, sosyal medyayı bir yorum analiz merkezi olarak gören herkes için bağımlılık söz konusudur. Sosyal medya bağımlılığı insan psikolojisi açısından son derece olumsuz yorumlanır.  Kişinin uzak durma çabasının kayıtsız kalması durumunda ise artık sosyal medyadan uzaklaşmak pek de mümkün değildir.

Talha Aslan

Merhaba ben Talha Aslan, Aslan Uduz ismiyle biliniyorum. 10+ Yıllık tecrübeyle Dijital Pazarlama sektöründe hizmetler sunmaktayım. Ayrıca içerik editörlüğü ve yayın düzenlemeleri yaptığım Ax Medya'nın kurucusuyum. Hakkımda daha fazla bilgi almak ve bana ulaşmak için kişisel web sitemi ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu