Sosyal Medyada Hakaret Edenlere Nolur, Hakaret Davası Nedir?
Sosyal Medyada Hakaret Edenlere Nolur, Hakaret Davası Nedir ve hakaret suçu ile ilgili tüm detaylar için yazımıza göz gezdirebilirsiniz. Hakaret suçu sadece yüz yüze taraflar arasında değil, sosyal medya platformlarında da sıklıkla karşımıza çıkan bir terimdir.
Kişinin onurunun, şerefinin ve saygınlığının zedelenmesine neden olacak her türlü yazılı, sözlü veya somut eylemler, hakaret suçunu oluşturmaktadır. Kişinin sosyal mecralarda, başkalarının gözünde küçük düşmesine ve rencide olmasına sebep olabilecek tüm davranışları, hakaret suçu kapsamında değerlendirebiliriz.
Kişi bu gibi bir durum ile karşı karşıya kaldığında, hakaret davası açma hakkında sahiptir. Sosyal medyada hakaret edenlere nolur, hakaret davası nedir sorularının yanıtlarını sizler için araştırdık.
Sosyal Medya Hakaret Davası Para Cezası Kaç TL?
Sosyal medya hakaret davası para cezası kaç TL sorusu merak konusudur. Sosyal medya platformlarında, farklı hesaplar üzerinden gerçekleştirilen hakaret suçları, nitelikli ve basit hallere göre farklı şekilde cezalandırılmaktadır. Ancak hakaret suçu için basit şekilde verilecek cezanın 3 aydan 2 yıla kadar hapsi cezası olduğunu söylemek mümkündür.
Verilecek bu hapis cezası uygun görüldüğü takdirde, adli para cezasına da çevrilebilmektedir. Hakimin takdirine göre, hakaret suçunun para cezası davanın içeriğine göre belirlenebilmektedir.
Hakaret Davası Sonucu Ne Olur?
Hakaret davası sonucu ne olur ve davanın detaylarını açıklamak isteriz. Sosyal medya için hakaret davasının açılması ile birlikte, söz konusu iddianın ispatlanması gerekmektedir.
İddianın ispatlanması ile birlikte hakaret suçunu işleyen kişi veya kişiler, hakim takdiri ile adli para cezası veya hapis cezası almaktadır. Ancak ortada suç olarak gösterilen hakaret eyleminin ispatlanması gerekmektedir.
Eğer mağdur olan kişi, hakaret suçunun işlendiğini ispatlayamaz ise, karşı taraf herhangi bir ceza almamaktadır. Hakaret suçunun içeriğine göre verilecek olan ceza değişiklik göstermektedir. Ayrıca verilecek olan cezanın indirim alıp almaması da suçun içeriğine göre değişmektedir.
Sosyal Medyada Hakaret Edenlere Nasıl Dava Açılır?
Sosyal medyada hakaret edenlere nasıl dava açılır ve bu süreçte dikkat edilmesi gerekenleri inceleyebilirsiniz. Sosyal medyada gerçekleşen hakaret suçu ve eylemine karşı iki farklı şekilde dava açılabilmektedir.
Hakaret suçuna karşılık ceza veya tazminat davası açılabilir. Mağdur olan kişinin hakaret suçunu direkt olarak şikâyet edebilme hakkı bulunmaktadır. Oluşturulacak şikâyet üzerine, ilgili yerdeki Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmaktadır.
Hakaret suçu davalarında kişilerin bulunduğu yerdeki mahkemeye başvurması yeterlidir. Asliye ceza mahkemesine başvurarak, hakaret suçu için soruşturma başlatılması talep edilebilir.
Birine Sosyal Medya Üzerinden Hakaret Etmenin Cezası Nedir?
Birine sosyal medya üzerinden hakaret etmenin cezası nedir ve hangi durumlarda hakaret suçunun oluştuğu ile ilgili detaylara göz gezdirebilirsiniz. Sosyal medyada hakaret suçu, oldukça kapsamlı bir konudur. Ancak her söylemin hakaret suçu kapsamında değerlendirilmeyeceğini söylemek gerekmektedir.
Söz konusu olan söylemin hakaret suçunu oluşturup oluşturmadığı, savcılık tarafından yapılacak olan soruşturma ile tespit edilmektedir. Eleştiri niteliğindeki sözler, hakaret suçunu oluşturmamaktadır. Ancak mağdurun rencide olmasına sebep olacak söylemler suç oluşturmaktadır.
Hakaret davası açıldıktan sonra, karşı taraf 3 aydan başlayarak, 2 yıla kadar hapis cezası alabilmektedir. Hakaret suçunda genellikle cezalar adli para cezasına çevrilir. Hakaret suçunun aleni bir şekilde işlendiğinin ispat edilmesi durumunda ise, verilecek olan ceza artırılabilir.
Sosyal Medya Hakaret Davası Ne Kadar Sürer?
Sosyal medya hakaret davası ne kadar sürer ve dava açmak için zamanaşımı süresi oldukça önemli konulardır. Kişilerin hakaret suçu ile karşı karşıya kalmaları durumunda veya işlenen hakaret suçunu öğrendikten sonra, 6 ay içerisinde suç duyurusunda bulunması gerekmektedir.
Ayrıca hakaret davası açmak için zamanaşımı süresi, yasal olarak 8 yıl şeklinde belirlenmiştir. Bu süre geçtikten sonra, mağdur olan kişi dava açma ve suç duyurusunda bulunma hakkını tamamen kaybetmektedir.
Hakaret suçunun ispatlanması ise, belirli bir süreye tabi değildir. Eğer şikâyetçi olan kişinin elinde yeterli somut delil bulunuyor ise, dava daha kısa süre içerisinde sonuçlanabilmektedir. Ancak açılacak hakaret davası sırasında yapılacak olan delil araştırması ve suçun ispatlanması, farklı sürelerde gerçekleştirilmektedir.
Hakaret davası açan kişi elindeki görüntü ve ses kayıtlarını da mahkemeye delil olarak sunabilmektedir. Hakaret davası sonuçlanma süresi, suçun ispat edilme süresine göre farklılık göstermektedir.